Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2018 16:23 - Истинска История за щъркела Гошо
Автор: lexparsy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1931 Коментари: 6 Гласове:
12

Последна промяна: 25.04.2018 21:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

   Понеже дадох Идеята за Истинска История, ще бъде несериозно да не дам импровизиран пример…

   Днес се разходих колкото може по-далече от шума на виладжииите и уикендуващите граждани  и търсейки изявата на Пролетта.
   Но като изморен приседнах, и щъркела във полет го видях!
   И се запитах… Какво ли е съзрял несподелено? Та той всички и красоти и клюки на квартала знае!
   И си спомних като дойде…Той дойде малко преди очакваната изненада на баба ти Марта… Времето беше хубаво, но той знаеше че има нещо гнило и нищо не предприемаше… просто си спеше на един крак в старото гнездо..
Снимах го тогава.
image
   Само споделям ако не знаем, че той идва сам, преди женската, за да направи или възстанови и подсигури гнездото… събира клечки и кал за да бъде пригодно и уютно… и не знам как си се разбират или контактуват, но женската идва… Те са по-социални от нас…
   И тогава заваля един сняг че чак по новините писаха как ги приютяват щъркелите да не измръзнат или да се депресират.. Но аз за Гошо бях спокоен… местните си го чуваха :-)
   Та споделям, че номера на баба ти Марта, не изигра дърветата тази година… (както миналата), дърветата си цъфнаха след това в целия си разкош и ухание… поне тука чи…

    Добре деее… Истинска История от Тогава за начало…
   След снега, разхождайки се до мене спира една моделска Возачка, кара я симпатично момиче а приятеля и се вози, а тя ме пита:
- Ние търсим Щъркелово гнездо! Да знаете къде е ?
   Ами преди да кажа какво отговорих, и за да е Истинска историята ще споделя… и не позитивно за мене… защото като говорим трябва да се гледа в очите…Мислите ни текат със скоростта, с която четем или си спазваме графика, но аз за 2 сек. си „помислих и асоцирах“:
   „Тез май са от ония, дет пак говорещия GPS  ги е забил в глуха пряка (често се срещат), даже и в кварталните села! А те май са тръгнали да си споделят природа кат спретнат някое барбекю и си надуят чалгата.
Или пък виждал съм как с такава кола с малък клиренс за проходимост са затънали в Родопите, че тръгнали да търся силевряк (Орфеевото цвете)  А местния вика – Добре де ша ги изкараме, ама остави ги да си позвънят на мобилните :-)))“. (Подсети ме да разкажа как и на кой според мене се показва силевряка)
   Та в случая аз се престорвам с един диалект ,на нещо като родопчанин, маке или див шоп, дет прикар му е стъпил на територията, и им причам: (импровизирам за да ви разсмея разбира се, но с това отношение и пренебрежителен поглед:-)
   - Ам сборкали сте потена…, кат се вратите, самоковското ке фанете към Искаро надоле, там е „Щтръкелово Гнездо“, па ако пак не го надете, прашете ги местните … не джипиесо!
   При това пича вече ме гледа мръсно, но момичето с една магическа усмивка, която за миг издухва мъглата на неразбирането и лошото отношение попита:
Ама ние търсим едно Истинско гнездо… на щъркела Гошо :-)))
   Така разбрах че щъркела вече е известен и си имал Име…  „Гошо“…
   И така ми просветна, че не знам колко малко думи използвах да им кажа че го познавам и се радвам, че него търсят, че да се усмихнат… и ги упътих…
Тези хора, бяха или журналисти че да „напишат“, но си пожелавам да бъдат просто Търсещи една Истинска История…
   И изрових една снимка от миналата година…
image
   Гошо, кат другите врабчунки, гарги, всякакви чучорлички, така добре и социално си контактуват с хората, но по свой начин…
   Лети Гошо, и вижда и си каца и събира някакви неща, дето сам си знае, и като си свърши работата…каца край рибарите, но знае до кои…, не като просяк… гледа водата и знае къде има риба… и знае че винаги малките подхвърлени рибки са за него… Благодари по свой си начин, грабва ги и отлита… Има си работа пича :-)))

Ще се отклоня, че да не споделям друг път…
Всички животни в контекста птиците си имат свой начин на комуникация и понякога доста по-удачен и разбираем от нашия. Ами те си споделят само естествени неща, на които не са им измислили имена че да ги разумяват… а те може да са естествено и „жестоки“, но никога повече от нас, а най-често са естествено красиви!
Ами зад градските бетонки край ТВ, не може, но аз често слушам (обикновено привечер) как примерно три коса си разговарят… Преценявам, двата са на дървета на ~50-100 м., но с изчакване се обажда и се включва и един поне на ~200 м.), и съм слушал захласнат да чуя някоя „фраза“ да се повтори… Не успях!


***

Така написах вчера… докато си имах „свободно време“ и с другите мисли на другите  си Аз
Таааа, днес пак викам си… дай да видя к‘во прави щъркела Гошо… че да допиша.
Като наближих гнездото от далече, само него гледам че чак ша се сопна… и гледам… уж празно е… но там нещо мърда…
image
Настройвам се за чакане… и изведнъж Гошо долетя грациозно… (обърках си реакциите докато да си вдигна снимачката) … носеше нещо (~10/5 сантиметра)… постави го… и започна един красив ритуал..
Всъщност беше като танц най вече с крилете.... трябваше да направя видео...
image
image
image
image
Готви се да отлети...
image
И отлятя... той си знае :-)
image

Аммм, не можах да поснимам правилно и много...
Като ще е Истинска история… ще разкажа защо… ей тъй да ви разсмея :-)
Една  минута преди това бях попитал една момичка за Гошо, живееща на 50 метра… която също извършваше странни ритуали с Мерцедеса си, отваряйки и затваряйки врати и багажници без някакъв особен смисъл… и като изчезна в къщата и се върна да продължи „ритуала си“… отговора и, дали познава Гошо беше също толкова неадекватен… колкото и малка беше моята изненада че докато снимах, чух и видях приближаващ застрашително към мене мерник на Мерцедеса… ахааа да ме сгази… извършващ меко казано странни маневри (паркира в гаража:-)… Аз я погледнах с един поглед, на който ме научи моята котка :-) как гледа нахалните кучета… ама реципрочно… и двигателя и изгасна :-)))
После видях две местни момичета, които жизнерадостно казаха че го „знаят“ Гошо… и му се радват всяка година… ама хабер си нямат какво става в гнездото…
Чак когато примирен и забравил, се отдалечих и срещнах една жена с две деца… и като изчаках да посрещне погледа ми адекватно я питах… и каза:
„Ами аз не живея тука, само гледам децата като мога… но да… женската е тука, а може и да мъти…, а пък им е време… погледни какво е Пролетно…“
И си припомних пак да се сетя да прогледна, че да смисля :-)

Отидох в парка за да намеря „Тишина“…,
Но там беше общинската бригада с няколко мото-косачки…
Замириса ми на трева…
И шума за мое голямо учудване… изобщо не ме дразнеше :-)))






Тагове:   щъркела гошо,


Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. emelika - Видях аз твоя Гошо на заспиване
26.04.2018 09:16
Но днес на щъркел ще ти погадая.
Много е важно първия щъркел що зърнеш да лети - полетно ще ти е.
После си го видял на един крак - съзерцание ще те следва - надалече и надълбоко да виждаш.
Танц ти изтанцувал - дълъг живот ще живееш и много още ще има да смисляш, щот туй крилато / от мен да знаеш / е алхимично даоистко животно. На 600 -ната си година престава да яде, само водица пие. Тайната на дългоживеенето му е в живата вода. Да не мислиш, че пие от блатото, дето си фаща жабите. Ожаднее ли, лети нагоре към планините, разтопената снежна вода дири, с разтворените кристали. Понякога му е драснато и 2000 лета да дочака - тъй казват даоистите, орнитолозите го не знаят. и стигне ли ги, става целия черен.
Ай ся да си платиш - дай 3 усмивки!
цитирай
2. lexparsy - Бладодаря за гадаенето ти добро...
26.04.2018 13:58
Бладодаря за гадаенето ти добродумно Емелика.
Имаш трижди по три усмивки и същите добропожелание и от твоя щъркел.
цитирай
3. missana - Имаше един такъв политически виц навремето:
27.04.2018 00:32
Гошо, Гошо - вземи Тошо, че взе да става лошо. Та очаквам след щъркела Гошо да се появи щъркела Тошо...Майтапът настрана, но Щъркелово гнездо вече не си пасва на името. Скромните ми излети в Плана сочат, че селата Райово и Продановци чупят всички рекорди по щъркелови гнезда. Щъркелите в тези региони са повече от китайците! Лошото е, че вече не носят български бебета.

Браво, Лекс! Изненада ме много приятно с този материал.

П.П. Навремето се сещах за щъркели най-вече през върла зима, защото тогава активно продаваха черна боя за печка "Щъркел"!
цитирай
4. lexparsy - Гошо, Гошооо - викни бай Тошо :-)
27.04.2018 07:33
missana написа:
Гошо, Гошо - вземи Тошо, че взе да става лошо. Та очаквам след щъркела Гошо да се появи щъркела Тошо...Майтапът настрана, но Щъркелово гнездо вече не си пасва на името. Скромните ми излети в Плана сочат, че селата Райово и Продановци чупят всички рекорди по щъркелови гнезда. Щъркелите в тези региони са повече от китайците! Лошото е, че вече не носят български бебета.

Браво, Лекс! Изненада ме много приятно с този материал.

П.П. Навремето се сещах за щъркели най-вече през върла зима, защото тогава активно продаваха черна боя за печка "Щъркел"!


Ако им даваме имена на всички щъркели трябва да се научим да ги различаваме, или поне два, че единия да е бай-Тошо :-)
А Гошо се отличава с това че живее на ъгъла на две преки, и то не много битово тихи…
Аз забелязах че май тази година има повече щъркели, или просто си променят обиталищата. Може би си подбират по-чисти водоеми или по-добри хора наоколо. Добре че още някой не се е сетил да ги ловува…

П.П. А знаеш ли защо на прасето му викат Гошо? Сериозно, така се казва на старобългарски Го-Чо – плосък нос!
цитирай
5. missana - Гошо, Гошооо - викни бай Тошо :-) ...
27.04.2018 12:20
lexparsy написа:
Гошо, Гошооо - викни бай Тошо :-)
missana написа:
Гошо, Гошо - вземи Тошо, че взе да става лошо. Та очаквам след щъркела Гошо да се появи щъркела Тошо...Майтапът настрана, но Щъркелово гнездо вече не си пасва на името. Скромните ми излети в Плана сочат, че селата Райово и Продановци чупят всички рекорди по щъркелови гнезда. Щъркелите в тези региони са повече от китайците! Лошото е, че вече не носят български бебета.

Браво, Лекс! Изненада ме много приятно с този материал.

П.П. Навремето се сещах за щъркели най-вече през върла зима, защото тогава активно продаваха черна боя за печка "Щъркел"!


Ако им даваме имена на всички щъркели трябва да се научим да ги различаваме, или поне два, че единия да е бай-Тошо :-)
А Гошо се отличава с това че живее на ъгъла на две преки, и то не много битово тихи…
Аз забелязах че май тази година има повече щъркели, или просто си променят обиталищата. Може би си подбират по-чисти водоеми или по-добри хора наоколо. Добре че още някой не се е сетил да ги ловува…

П.П. А знаеш ли защо на прасето му викат Гошо? Сериозно, така се казва на старобългарски Го-Чо – плосък нос!


Помня, че имахме един ротен в казармата - наричахме го сеньор Го-Чо Кофата. Наистина приличаше на прасе. Въобще военните са много противни. Ако зависеше от мен, бих ги елиминирал всичките - до един. Тогава Земята ще си отдъхне от твърде много сволоч.
цитирай
6. shtaparov - Щъркела бай Гошо ...
27.04.2018 13:23
Щъркела бай Гошо
справя се нелошо-
жабите ги бруши
като зрели круши :))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lexparsy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1364481
Постинги: 484
Коментари: 4222
Гласове: 7375